regnskabRegnskaber ses tit som at være den lidt tungere del af en virksomhed. Regnskabsforståelse kan være svært at få hovedet omkring. Med de mange forskellige begreber kan det ofte ses som at være et helt andet sprog. Man kunne ligeså godt sætte sig for at lære latin, vil nogen føle, når det kommer til regnskabsforståelse.

Regnskabsforståelse er dog en essentiel del for at forstå en virksomhed. I sidste ende kommer det alt sammen ned til kroner og ører. Regnskabsforståelse giver et ærligt og upartisk billede af virksomhedens situation og skærer igennem alle flotte ord og buzzwords for at skabe et komplet billede af, hvor virksomheden befinder sig. Regnskabsforståelse er altså kort sagt en vigtigere del end noget andet i virksomheden. Uden regnskabsforståelse vil man ikke kunne vurdere, hvorvidt virksomheden er sund, og hvordan den klarer sig. Regnskabsforståelse giver en indsigt, som intet andet kan give i virksomheden. Sort på rødt som det er tilfældet med regnskabsforståelse.

Debet og kredit i regnskabsforståelse

Der findes en lang række begreber, når det kommer til regnskabsforståelse.

En af de mest almindelige udtryk når det kommer til regnskabsforståelse, er debet og kredit.

Debet og kredit er et udtryk, for hvornår man forøger til enten virksomhedens passiver eller aktiver.

Passiver er når der forøges til gælden. Når dette sker, skal man kreditere.

Forøges der til aktiverne, så skal der debiteres.  Regnskabsforståelse er altså blandt andet forståelsen for disse elementer, og hvordan de hænger sammen.

En anden ting er, at debet og kredit altid vil være lige.

Omkostninger og indtægter er delt op i debet og kredit. Omkostninger er altid debet, og kredit er altid indtægter. Regnskabsforståelse er at kende forskellen. Det kan tænkes, som når man selv har gæld, så har man kreditorer, der ønsker deres penge. For virksomheden (kreditoren) er de penge, de får ind altså indtægt og derfor kredit.

Regnskabskursus

Hvis overstående virker som en høj ordre at skulle håndtere, så findes der heldigvis en række steder, der udbyder et regnskabskursus.

Hvis man føler sig lidt udvidende, når det kommer til møder, og der bliver smidt mange fremmede ord rundt som egenkapital, aktiver, passiver, kortfristet gæld og sandelig også langfristet gæld, så kan et regnskabskursus være en fornuftig ting at tage sig tid til.

Det forventes ikke, at man er uddannet økonom i et regnskabskursus (medmindre man er ansat som dette), så der er ikke tale om et regnskabskursus, hvor man forlader stedet med en komplet forståelse for alle elementer i bogholderi og kan gå ud og starte sit eget revisor firma. Regnskabskursus er ment som et supplement til ens videre forståelse for virksomhedens regnskaber. Et regnskabskursus er stadig kun et kursus.

Et regnskabskursus vil eksempelvis indeholde forståelse for regnskabets opbygning.

Et regnskabskursus kan indeholde viden om regnskabets ”varme punkter”.

Et regnskabskursus vil indeholde en relevant case, hvor man får mulighed for at tage sin nylærte viden og praktisere den i en relevant form.

Regnskabskursus vil give en generel viden omkring virksomhedens værdi i forhold til tallene i regnskabet.

Egen virksomhed?

Måske har du startet din egen virksomhed og tanken om, at betale en ekstern part for regnskabsanalyse er noget, du helst vil spare væk. Så kan et regnskabskursus være for dig. Du vil kunne håndtere den del af virksomheden selv, og kan derfor bruge dine hårdtjente penge på andre facetter i din virksomhed og koncentrere dig om at gøre denne mere succesfuld. Et regnskabskursus vil give dig, hvad du behøver for at lære din egen virksomhed at kende indefra.

Der er som nævnt mange steder, der udbyder regnskabskurser. Blandt disse er Supplement.dk, der med sit ”knæk et regnskab” kursus kan give dig overblik og forståelse, som du har manglet i forhold til regnskaber.