fiskeolie”Så er der aftensmad”, råber din mor fra køkkenet. Du er gevaldig sulten, så du glæder dig rigtig nok til at sætte dig til bords. Men da du kommer ud i køkkenet, hvor resten af familien allerede har sat sig til bords, bliver du skuffet. Den står på fisk. I skal have makrel med kartofler og spinat. Du væmmes lidt ved tanken. Det er tredje gang i denne uge, at der bliver serveret noget med fisk. Og du kan egentlig godt lide fisk – bare ikke hver anden dag. Din mor har fået lidt af et fiske-flip. Du er overbevidst om, at det kommer sig af den populære række af tv-reklamer med Minna og Gunnar med sloganet “fisk – ikk’ er så ringe endda”, som kører i tv’et lige nu.

Du forklarer din mor, at det nu er tredje gang i denne uge, at den står på fisk, og at det får dig til at væmmes lidt ved tanken om at skulle spise den makrel, der ligger på bordet. Din mor griner. Hun har godt observeret, at du ikke har været så tilfreds. Så hun går ud og henter et fad med frikadeller, som hun også har lavet og sætter derudover et bæger på bordet med kapsler af fiskeolie. I stedet for fisk foreslår hun, at du i stedet får alle de vigtige næringsstoffer, som findes i makrellen, igennem fiskeolien. Den er du helt med på. Fiskeolie er nemlig olie, der er udvundet fra fed fisk som blandt andet makrel, sild og laks og fiskeolie er godt, fordi det indeholder vigtige næringsstoffer. Fiskeolie indeholder nemlig omega-3-fedtsyrer, som eftersigende har en gavnlig virkning på hjerte-karsygdomme.  Men dertil er Omega-3 også med til at lindre smerter og sænke blodtrykket og er vigtig for både hjernens opbygning og funktion, herunder for humør og hukommelse.  Derfor er det også anbefalet af hjerteforeningen, at man spiser op til 300 gram fisk om ugen. Det er altså ikke bare Minna og Gunnar, der reklamerer for, hvor godt fisk og fiskeolie er men også hjerteforeningen.

Du tager en kapsel med fiskeolie fra bægeret – en lille, gul gelatinepille og sluger den sammen med et glas vand. Det var slet ikke galt og hvis du kan slippe for at spise fisk hver anden dag, vil du meget hellere nuppe en kapsel med fiskeolie. Dog forklarer din mor, at fiskeoliekapslerne ikke kan erstatte fisken fuldstændig men bør fungere som et dagligt tilskud. I laver en aftale om, at du gerne må springe over fiskeretterne en gang imellem men at du til gengæld spiser en fiskeoliekapsel hver dag. Den er du helt med på, for du vil rigtig gerne have alle de sunde og righoldige næringsstoffer, som er i fisk.

Du kan vælge forskellige varianter af fiskeolie på Natur&Helse

På Natur&Helses hjemmeside kan man købe fiskeoliekapslerne, og der findes forskellige fiskeolier at vælge i mellem. Blandt andet findes der den fiskeolie, der kaldes Solaray – All Omega 3, 6, 9. Solary er fiskeolie med hørfrøolie og kæmpenatlysolie. Fiskeolien fra Solery kommer fra vildtlevende fisk og ansjoser og er testet for pesticider og tungmetaller, som kan forekomme i fed fisk. Hvis man til gengæld vælger den fiskeolie, der kaldes Arctic Cod Liver Oil, er olien udvundet fra arktisk torsk og her skal man samtidig ikke være bange for, at man får fiskeånde eller slår fiskebøvser, når man indtager fiskeoliekapslerne. Artic fiskeolie har nemlig en smag af citrus og netop denne fiskeolie er blevet kåret som den meste velsmagende i både 2003, 2004 og 2005 af American Culinary Institute.